Invloed van led verlichting op een traag werkende schildklier

doorTom Cosyns - Seobureau

Invloed van led verlichting op een traag werkende schildklier

Als ervaren led verlichting installateur weten we als geen ander hoe belangrijk het is om de juiste verlichting te hebben voor uw woning of bedrijf. Bij het installeren van led verlichting houden we altijd rekening met de wensen van onze klanten en kijken we naar de meest efficiënte oplossingen die ook nog eens energiezuinig zijn. We weten echter ook dat er veel mensen zijn die kampen met een traag werkende schildklier en zich afvragen of led verlichting hier invloed op heeft. In dit artikel bespreken we wat een traag werkende schildklier inhoudt, of led verlichting invloed heeft en hoe u de juiste verlichting kunt kiezen.

Wat is een traag werkende schildklier?

Een traag werkende schildklier, ook wel hypothyreoïdie genoemd, is een aandoening waarbij de schildklier niet voldoende hormonen aanmaakt. De schildklier is een klier in de hals die hormonen produceert die belangrijk zijn voor de stofwisseling en groei. Als de schildklier te weinig hormonen aanmaakt, kan het lichaam trager functioneren en kunnen er verschillende klachten ontstaan. Typische symptomen zijn onder andere vermoeidheid, gewichtstoename, gevoeligheid voor koude en een trage hartslag. Hypothyreoïdie kan aangeboren zijn of verworven, bijvoorbeeld door een auto-immuunziekte of door bestraling van de schildklier.

Invloed van led verlichting op een traag werkende schildklier

Er is geen wetenschappelijk bewijs dat led verlichting direct invloed heeft op een traag werkende schildklier. Wel is bekend dat licht in het algemeen een effect kan hebben op onze hormoonhuishouding en daarmee indirect op de schildklierfunctie. Zo kan bijvoorbeeld blauw licht, zoals dat voorkomt in daglicht en sommige soorten kunstlicht, onze biologische klok beïnvloeden en de aanmaak van het slaaphormoon melatonine remmen. Dit kan leiden tot slaapproblemen en vermoeidheid, wat bij mensen met een traag werkende schildklier nog eens extra belastend kan zijn.

Hoewel led verlichting ook blauw licht kan bevatten, is het over het algemeen minder dominant aanwezig dan in daglicht of sommige andere soorten kunstlicht. Daarnaast zijn er tegenwoordig ook led lampen verkrijgbaar met een warmere kleurtemperatuur, die minder blauw licht uitstralen. Het is daarom niet zozeer de led verlichting op zichzelf die direct invloed heeft op de schildklier, maar eerder het type licht dat wordt uitgestraald en de hoeveelheid licht waaraan men wordt blootgesteld.

Als u een traag werkende schildklier heeft en gevoelig bent voor licht, kan het dus wel zinvol zijn om te letten op de soort en intensiteit van de verlichting die u gebruikt. Dit geldt overigens niet alleen voor led verlichting, maar ook voor andere vormen van kunstlicht. Het is bijvoorbeeld aan te raden om ’s avonds te kiezen voor warmere kleurtemperaturen en gedimd licht, om de biologische klok niet te verstoren. Overleg bij twijfel altijd met uw arts of specialist, die u kan adviseren over de meest geschikte vormen van verlichting en andere aanpassingen die u kunt maken om uw klachten te verminderen.

De juiste verlichting kiezen

Bij het kiezen van de juiste verlichting is het belangrijk om te kijken naar de kleurtemperatuur en de hoeveelheid licht. De kleurtemperatuur wordt aangeduid in Kelvin en bepaalt de kleur van het licht. Een warme kleurtemperatuur van 2700-3000K zorgt voor een gezellige en warme sfeer terwijl een koudere kleurtemperatuur van 4000-5000K geschikter is voor bijvoorbeeld een kantoor of werkplaats. Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar de hoeveelheid licht, uitgedrukt in lumen. Dit bepaalt hoe helder de verlichting is.

Bij het kiezen van de juiste verlichting kunnen we u als ervaren led verlichting installateur altijd adviseren en helpen bij het maken van de juiste keuze. We kunnen u laten zien welke verlichting het beste past bij uw wensen en behoeften en welke kleurtemperatuur en hoeveelheid licht het meest geschikt zijn.

Conclusie

Als ervaren led verlichting installateur begrijpen we dat er veel mensen zijn die kampen met een traag werkende schildklier en zich afvragen of led verlichting hier invloed op heeft. Hoewel er geen wetenschappelijk bewijs is dat led verlichting invloed op een traag werkende schildklier heeft, kan het licht van led verlichting wel indirect invloed hebben op onze hormoonhuishouding en daarmee op de schildklierfunctie. Het is daarom belangrijk om bij het kiezen van de juiste verlichting rekening te houden met de kleurtemperatuur en hoeveelheid licht. Als ervaren led verlichting installateur kunnen wij u daarbij altijd adviseren en helpen bij het maken van de juiste keuze.

Bent u op zoek naar de juiste led verlichting voor uw woning of bedrijf? Dan bent u bij ons aan het juiste adres. Als ervaren installateur weten wij precies welke verlichting het beste past bij uw wensen en behoeften. Onze led verlichting is niet alleen energiezuinig, maar zorgt ook voor de juiste sfeer en uitstraling.

Wilt u meer weten over onze diensten of heeft u vragen over led verlichting en een traag werkende schildklier? Neem dan gerust contact met ons op. Wij staan altijd voor u klaar en helpen u graag verder.

Over de auteur

Tom Cosyns - Seobureau administrator