De verschillen tussen led lampen en gloeilampen

doorTom Cosyns - Seobureau

De verschillen tussen led lampen en gloeilampen

Op het gebied van de verlichting is er de afgelopen jaren veel veranderd. Oude modellen gloeilampen kun je niet meer krijgen, die zijn vervangen door nieuwe uitvoeringen. En dan heb je natuurlijk ook nog de LED lamp die je overal tegenkomt. Wat moet je nu kiezen als je op zoek bent naar goede verlichting voor je woonkamer of keuken? De verschillen tussen een LED lamp en een gloeilamp zetten we even voor je op een rijtje.

Wat is een LED lamp en wat is een gloeilamp?

De afkorting LED betekent Light Emitting Diode. De diode is het deel van de LED lamp waar de elektriciteit doorgevoerd wordt. Met de beweging die hierbij veroorzaakt wordt tussen de verschillende componenten, wordt het licht geactiveerd. Bij een gloeilamp wordt het licht op een andere manier geproduceerd, namelijk door het verwarmen van de gloeidraad. Deze gloeidraad zit in een bol waar zo goed als geen zuurstof aanwezig is.

Wat is het verschil tussen een LED lamp en een gloeilamp?

Als je praat over de verschillen tussen een LED lamp en een gloeilamp kun je eigenlijk net zo goed zeggen, de voordelen van een LED lamp ten opzichte van een gloeilamp. Want dat er verschillen zijn is een feit, maar die verschillen zijn meestal alleen maar in het voordeel van de LED lamp. Behalve als we het hebben over de aanschafprijs. Want een gloeilamp is voordeliger dan een LED lamp. Maar het is goed om verder te kijken dan alleen de prijs die je in de winkel betaalt. De echte kosten beginnen pas tijdens het gebruik van de lampen.

  • Energieverbruik. Een gloeilamp heeft veel energie nodig om het licht te produceren. De warmte die hiervoor nodig is, slokt het grootste deel van de energie op. 90% van de energie die de gloeilamp verbruikt gaat verloren aan het opwarmingsproces van de gloeidraad. Een LED lamp heeft dat verhittingsproces niet, waardoor de energie niet verloren gaat en dus efficiënter gebruikt wordt.
  • Branduren. De branduren van een gloeilamp zijn ongeveer 1.000 uren, terwijl een LED lamp 15.000 tot 25.000 branduren heeft. Hoewel een gloeilamp dus goedkoper in aanschaf is, zul je hem vaker moeten vervangen dan een LED lamp, waardoor je uiteindelijk niet goedkoper uit bent. En dan hebben we het nog niet eens over het energieverbruik.
  • Lichtbundel. Een LED lamp kun je van 8º tot 360º richten. Daardoor is het een lamp die je op verschillende plekken in huis kunt toepassen. Een gloeilamp schijnt maar gericht op één plek, waardoor het licht een stuk minder flexibel is.
  • Lichtkleur. Zowel de LED Lamp als de gloeilamp kunnen verschillende soorten licht geven. De LED lamp heeft net iets meer gradaties van heel warm licht tot helder daglicht. Terwijl de gloeilamp daarin dus minder variaties heeft.

LED verlichting voor iedere ruimte

Met zoveel voordelen kun je zeggen dat LED verlichting de ideale verlichting is. Niet alleen voor je woonkamer, maar ook bijvoorbeeld als inbouwspots in je keuken. Voor de slaapkamer kies je spots die je kunt dimmen. Waar je de LED spots ook toepast, je kunt er urenlang van genieten.

Over de auteur

Tom Cosyns - Seobureau administrator