Alles over LED schermen

doorTom Cosyns - Seobureau

Alles over LED schermen

LED schermen 

We zien ze steeds vaker en op steeds meer plekken, zoals autowegen, binnensteden en sportstadia: LED schermen. Hoewel ze in het buitenland veelvuldig gebruikt worden, denk bijvoorbeeld aan het volle Times Square in New York, zijn we in Nederland nog voorzichtig in het gebruik van grote LED schermen. Maar je ziet ze vaker dan je in eerste instantie denkt! Hier lees je alles over LED schermen.

Wat zijn LED schermen eigenlijk?

LED schermen bestaan uit duizenden kleine pixels die erg nauw bij elkaar staan. Voor grotere schermen kunnen dit zelfs miljoenen pixels zijn. Omdat deze pixels zo klein zijn en dermate dicht op elkaar zitten, zijn ze vanaf afstand niet meer van elkaar te onderscheiden. De pixels verversen zichzelf iedere seconde en veranderen van kleur, zodat er een kleurenpalet ontstaat dat van afstand een vooraf ingesteld beeld weergeeft.

LED schermen zijn vergelijkbaar met een grote monitor

Eigenlijk werken LED schermen dus net als een computerschermen. Veel LED schermen maken gebruik van pixels gegroepeerd per drie basiskleuren: rood, groen en blauw. Dit zijn de basiskleuren waarmee je vrijwel iedere andere kleur kan produceren. Ook een computermonitor gebruikt duizenden van deze kleine lichtpuntjes om beeld te geven. Bij een computerscherm wordt gesproken van een pixel. Dat is bij LED schermen net zo – die gebruiken LED pixels. Een LED scherm kan wel miljoenen van deze pixels bevatten, afhankelijk van de grootte en kwaliteit van het scherm.

De mogelijkheden zijn vrijwel eindeloos

LED schermen zijn er in allerlei soorten en maten. Veelvoorkomend is bijvoorbeeld signage. Dit zijn kleinere reclameborden die kant en klaar aan de gevel van een gebouw worden geïnstalleerd. Ze trekken dankzij hun moderne uitstraling en opvallende lichten meer aandacht dan reguliere naamborden. Vaak zijn deze borden dubbelzijdig, maken ze geen geluid en zijn er automatische tijden in te stellen waarop het bord aan of uit gaat. Wat er op het scherm afgebeeld wordt is eenvoudig aan te passen via een app op je smartphone.

Outdoor LED schermen

Van reclame in winkelstraten tot aan informatievoorziening langs de snelweg, outdoor signage kent oneindig veel toepassingen. Met een groot, outdoor LED scherm is iedere boodschap vanaf een grote afstand al duidelijk zichtbaar. Deze speciale LED schermen zijn bestand tegen allerlei invloeden van buitenaf, zoals regen, wind, maar ook een felle zomerse zon. Met veel zonlicht is een LED scherm buiten niet altijd even goed zichtbaar. Daar is een slim trucje op bedacht die je toe kan voegen aan je LED scherm: een automatische sensor die controleert hoe goed het bord zichtbaar is in de huidige weersomstandigheden. Het bord past dan uit zichzelf de lichtsterkte aan, zodat het scherm altijd goed zichtbaar blijft.

Adverteren en informeren in binnenruimtes

Liever op een binnenlocatie je bedrijf kenbaar maken? Dat kan natuurlijk ook! LED schermen doen een bedrijf er moderner uitzien en biedt daarnaast ook nog eens diverse mogelijkheden. Of het nu gaat om reclame maken, de aandacht trekken of bezoekers, gasten of klanten informeren: de schermen zijn altijd eenvoudig aan te passen en zijn daardoor uitermate geschikt om een binnenruimte nieuw leven in te blazen.

Over de auteur

Tom Cosyns - Seobureau administrator